Minihus – En miljøvennlig løsning

I stresset med å komme deg tidsnok på jobb har du glemt lommeboken, men heldigvis har du en hundrelapp i skjortelomma. Bussjåføren stirrer dumt på seddelen din før han kaster deg ut i snødrevet. Han aksepterer ikke fossile betalingsmidler.

Hendelsen er ikke hentet fra en science-fiction film. Nylig ble en kjent norsk politiker nektet adgang til bussen på vei til jobben fordi lommeboka lå igjen på kjøkkenbordet med alle kredittkortene. Han kunne ha betalt med mobil, men mannens store tabbe var å glemme den også. Mange nettsteder som niccanet.fi har lagt merke til hendelsen med kontant-mannen som ble nektet adgang til bussen. 

Kontaktløse betalinger

Kontaktløse betalinger i DACH-regionen innhenter nå også Norden. I Europa og Norden spesielt øker andelen kontaktløse betalinger hele tiden. Tyskland klatret akkurat opp til syttitre prosent, men det er Norges naboland Danmark som topper listen med åttisyv prosent.

En analyse av betalingskort-transaksjoner som er behandlet av Nets på vegne av deres handels kunder, viser at forbrukeratferd i Europa har endret seg dramatisk de siste årene og enda mer det siste året. Den  skandinaviske regionen og de tyskspråklige landene har nådd et veldig høyt nivå på forholdet mellom kort og kontant betaling og kontaktløs betaling.

I dag utgjør kontaktløse betalinger med kort eller smarttelefon mellom sekstien og åttisyv prosent av alle betalinger i butikk. Men ikke bare øker andelen av transaksjoner via NFC, i noen tilfeller er også andelen av salg doblet.

Norden på vei til toppen

Tyskland ligger nå ganske støtt på sytti prosent for kontaktløs betaling. Samtidig vaker også nabolandene over disse grensene i ny og ne, med syttisyv prosent i Østerrike og åttien prosent i Sveits.

I Norden har kontaktløs betaling det siste året vokst fra  et gjennomsnitt på rundt femtiseks prosent i alle land ved begynnelsen av året til syttifire prosent ved årets slutt. Danmark leder kappløpet om kontaktløs betaling med hele åttisyv prosent, noe som setter landet i førersetet totalt i Europa også. 

I Norge steg andelen fra bare trettifem prosent i januar til bemerkelsesverdige syttiåtte prosent i november, som nå er enda høyere enn i Finland, som er på sytti prosent, og Sverige med sine beskjedne sekstien prosent.

Kontanter ved veis ende

Vi ser en raskt utviklende digitaliserings-trend over alt, og er på et veiskille i europeiske betalinger. Tiden da du kunne betale kontant for en leiebil eller kjøpe deg en billett på flytoget er definitivt over. 

Også bankkort  terminalene er i ferd med å forsvinne. Faktisk har det å eie en mobiltelefon blitt enda viktigere, til og med for de som ikke snakker i den.

En evaluering fra Den europeiske sentralbanken (ECB) publisert i begynnelsen av desember, viser at kontanter fortsatt var det hyppigst brukte betalingsmiddelet i euroområdet ved utgangen av 2019, på syttitre prosent samlet, og enda mer for mindre beløp i butikken. 

Hemningene forsvant

Når det gjelder salgsvolum, har førtiåtte prosent allerede betalt mer kontantfritt enn med mynter eller sedler. I tillegg betalte ifølge ECB-studien fire av ti personer sjeldnere med kontanter det siste året, og ønsker å fortsette å gjøre det i fremtiden.

Mange tradisjonelle hemninger og reservasjoner om kontantfri og kontaktløs betaling er permanent overvunnet, noe som åpner for nye perspektiver og gir et stort ytterligere vekstpotensial for digitale betalinger, spesielt i Europa og i de skandinaviske landene.