SCAREWARE!

Nettsiden forteller at maskinen din står i fare for å bli robbet hvis du ikke straks kjøper beskyttelse, men i det samme du har gjort det tømmes kontoen din for penger. De som skremte deg med dårlig sikkerhet har akkurat robbet deg.

I motsetning til typisk skadelig Malware, Spyware og Ransomware, maskerer Scareware seg som ekte sikkerhetsbeskyttelse, og lurer deg til å betale for å rydde opp i trusler den later som den har oppdaget

Alle blir lurt

Scareware er en nådeløs og moderne metode som har en tendens til å lure de smarteste i blant oss fordi det er et angrep som bruker frykt som taktikk til å skremme deg til en bestemt handling. Den spesifikke handlingen vil variere avhengig av hvilken type skremme angrep som utføres.

Noen scareware-angrep forsøker  å lure deg til å overgi påloggingsinformasjonen for en brukerkonto. Andre prøver å lure ofre til å klikke på malware-lenker ved hjelp av falske popup-vinduer.

Utspekulert

Scareware er skadelig og utspekulert programvare fordi den som varsler deg om sikkerhetshull og programvare er den samme som vil lure deg. Det store spørsmålet blir da hvordan det er mulig å skille god hjelpere fra dårlige hjelpere. 

Det er ikke alle som hjelper gamle damer over veien, som etterpå løper av sted med håndvesken hennes, men det er noen. Skandinaviske nettsteder som hybriditalo.fi peker på viktigheten av å lære seg hvordan man kan identifisere disse truslene før det er for sent.

E-post

Scareware er et middel til et mål, ikke selve målet. Ofte forsøker scareware å lure deg til å kjøpe en falsk antivirusløsning for at du skal oppgi kredittkortinformasjon som angriperen senere kan bruke til å tømme kontoen din.

Scareware e-post er en taktikk der du får en presserende e-post som krever  umiddelbar handling. E-postmeldingen bruker falsk avsenderadresse eller et e-postdomene for å se ut som om den kommer fra en legitim kilde, for eksempel banken din.

Scareware-e-posten kan kreve at du klikker på en nedlasting kobling for å få en antivirusprogramvare til å rense en bestemt trussel, eller for å dele tilgangsinformasjonen for å la brukerstøtte feilsøke et problem.

Pop ups

Scareware Popups er vanlig på sosiale medier som Facebook. En popup-annonse gir et antivirusprogram varsel og prøver å lure deg til å tro at det er skadelig programvare på datamaskinen din. Målet er å få deg til å klikke på en link for å løse problemet, men linken er en trojansk hest.

Mange av disse popup-vinduene er vanskelige å få lukket, selv med CTRL-ALT-DEL. Der gir mange mennesker opp og trykker på knappen som laster ned trojaneren på maskinen. Merk at den eneste sikre måte å unngå dette på er å holde inne av/på knappen helt til maskinen slår seg av.

Rydd opp

Mistenker at enheten din allerede er infisert med scareware er det viktig å slå av Wi-Fi, trekke ut ethernet-kabelen, og avslutte enhver kontakt med internett. Kjør full virusskanning for fjerning av skadelig programvare. Start enheten på nytt og sjekk igjen etter skadelig programvare.

Hold deg til kjente og testede produkter og unngå gratis antivirus skanning. Mange såkalte sikkerhetsverktøy er trojanere som later som de er nyttige, men stjeler dataene dine. De etterligner sikkerhetsprogramvare og prøver å skremme deg til å betale penger for å rydde opp i problemer som egentlig ikke eksisterer.