Spyware eller Malware?

Datamaskinen din låser seg et minutt før fristen går ut for å levere riktig lottorekke. Du sverger på at det aldri skal skje igjen. Men hva skjedde egentlig? Og hvordan?

Mange mennesker opplever underlige problemer med maskinene sine, men få få vet egentlig hva som er i veien. God antivirusprogramvare beskytter deg mot langt flere typer skadelig programvare enn virus. 

Nye trusler

Kanskje har du hørt om spyware, malware, ransomware og trojanere, – alt sammen trusler som sikkerhetsprogramvaren din må stoppe for at datamaskinen din skal fungere optimalt.

Økt kunnskap gjør at de fleste nå har hørt at nye programmer vil stjele personlige opplysninger.

Fortsatt kaller mange gode programmer seg for antivirus, men et skikkelig antivirus program gjenkjenner og forsvarer seg mot mye mer enn bare virus. Faktisk skal de motstå enhver form for programvare som er designet med ondsinnet hensikt. 

Til tross for at virus-trusselen ikke lenger er like latent som tidligere anbefaler eksperter deg å installere et såkalt antivirusprogram. Årsaken er enkelt og greit at de som tidligere laget virus nå har begynt å lage nye trusler, fordi de oppdaget at de ikke tjente penger på virus.

Spyware

Spionvare refererer ikke overraskende til programvare som spionerer på datamaskinen din og stjeler passordene dine eller annen personlig informasjon. Skansinaviske nettsider som comigo.fi har pekt på at Spyware kan spionere på deg ved å bruke datamaskinens webkamera. 

Programmerere av skadelig programvare vil tjene penger, og det er selvsagt veldig vanskelig å tjene annet enn skadefryd med virus. Nå for tiden er det langt mer sannsynlig og farlig at du angripes av et program med hensikt å stjele dine personlige opplysninger. 

Trojanere

Trojanere kan skjule programvare inne i et nyttig program eller et spill. Det kan for eksempel bare være en liten enkel og gratis applikasjon som kan ta skjermklipp for deg, noe mange mennesker trenger hver eneste dag. 

Trojanere kan være flinke tyver. Banktrojanere injiserer for eksempel falske transaksjoner for å tømme nettbank kontoene dine. Andre trojanere stjeler personopplysningene dine slik at skaperne deres kan selge dem på det mørke nettet.

Adware

Adware er en annen ekstremt irriterende ting som nesten alle sliter med. Plutselig dukker det opp uønskede annonser, muligens målrettet mot dine interesser ved å bruke informasjon stjålet av en spyware-komponent.

Uønsket reklame, pop ups, og andre ting år maskinen din til å gå for halv maskin. 

Slike trusler ankommer din maskin på mange forskjellige måter. 

Ransomware

Som navnet antyder, krever ransomware deg for løsepenger. I den vanligste formen vil programmet kryptere dokumentene dine og kreve betaling før det dekrypterer dem. I teorien bør antivirusprogrammet ditt håndtere ransomware akkurat som det gjør andre typer skadelig programvare, men siden konsekvensene av et ransomware-angrep er så alvorlige, kan det være lurt å kjøre et eget verktøy for å beskytte seg.

Scareware

Ikke alle antivirusprogrammer er det de ser ut til. Noen er faktisk forfalskninger, useriøse programmer som ikke beskytter sikkerheten din. I beste fall tilbyr disse programmene ingen reell beskyttelse, og  i verste fall inkluderer de aktivt skadelige elementer. 

Slike programmer skremmer ofte kundene til å betale for registrering, og det er derfor de blir kalt scareware. Hvis du registrerer deg, har du både kastet bort pengene dine og dessuten overlevert kredittkortinformasjonen din til skurker. Å unngå scareware blir vanskeligere og vanskeligere ettersom programmene blir mer raffinerte.