Slik tar du screenshot på Mac

MacBook har blitt det overlegne og foretrukne valget av datamaskin for en mengde nordmenn. Selv om PC-er fortsatt selger mest på verdensbasis, er det ikke til å stikke under en stol at Mac og Apple produkter har kommet for å bli.

Enten du er en skoleelev eller i arbeidslivet, vil du nok møte på Apple produkter en eller annen gang i livet. Derfor er det greit å ha de grunnleggende kunnskapene i boks.

Hvis du ønsker å lære hvordan du gjør et screenshot på Mac, har du kommet til rett sted. I denne artikkelen skal vi vise deg hvordan du kan ta skjermbilde på mac, hvor skjermbildet lagres og hvordan du tar skjermbilde til utklippstavlen.

Fullstendig skjermbilde på Mac

For å ta skjermbilde på Mac må du holde nede noen taster samtidig, og i følgende rekkefølge: Command + Shift + 3. Command-knappen er markert som «cmd» og befinner seg til venstre for mellomromstasten. Denne kombinasjonen vil gi deg et skjermbilde av hele skjermen og alt som er synlig.

Delvis skjermbilde på Mac

Hvis du derimot kun ønsker å ta skjermbilde av et spesifikt område på skjermen, kan du bruke denne kombinasjonen: Command + Shift + 4. Når du holder inne tasten bruker du enkelt musen eller touchpaden til å tegne en rektangel av området du ønsker å ta bilde av. Du kan også holde inn mellomrom-knappen.

Hvis du vil ta skjermbilde av Touch Bar, kan du bruke rekkefølgen: Command + Shift + 6. Denne kombinasjonen vil automatiske ta et skjermbilde av Touch Bar. Det er viktig at du trykker på tastene i korrekt rekkefølge og holder disse nede samtidig.

Skjermbilde til utklippstavlen

Et skjermbilde til utklippstavlen kan være nyttig dersom du ønsker å lime bildet inn i en e-post eller andre programmer. Dersom du ønsker å gjøre dette har du tre alternativer, avhengig av om du vil ta et fullt eller delvis skjermbilde, eller ta et skjermbilde av Touch Bar. Kombinasjonene er som følger:

Fullt skjermbilde: Control + Command + Shift + 3

Delvis skjermbilde: Control + Command + Shift + 4

Skjermbilde av Touch bar: Command + Shift + 6

Ved å bruke disse kombinasjonene vil skjermbildet bli lagret I utklippstavlen din, og kan limes inn andre steder ved å bruke kombinasjonen: Command + V

Hvor havner skjermbilder på Mac?

Når du tar et vanlig skjermbilde, altså ikke et til utklippstavlen, vil dette automatisk bli lagret til skrivebordet ditt. Bildefilen vil vanligvis få et navn basert på hvilken dato du gjør skjermbildet på. Dette er nyttig dersom du har flere skjermbilder å sortere.

Skjermbilder på Mac

Vi har nå gått gjennom de mest vanlige metodene for å ta skjermbilder på nett. Du kan også ta skjermbilder på andre måter, noe som er nyttig hvis du trenger skjermbildet i et spesifikt format. 

Bruker du «forhåndsvisning» kan du gå direkte til «fil» og deretter trykke på «ta skjermbilde». Du velger selv om du ønsker å ta bilde av hele skjermen, vinduet eller et utklipp. Det er slett ikke vanskelig å ta skjermbilde på Mac, så lenge du vet hvilke taster og muligheter som finnes.